YKS'ye En Geç 11.Sınıfta Hazırlanmaya Başlanmalı!

Kunduz uygulaması ekibinden Berfin: "Aslında üniversite hazırlık süreci en geç 11. sınıfta başlatılmalı. Çünkü konuları ne kadar erken bitirirseniz o kadar fazla tekrar yapma şansınız oluyor. Ben bu gerçeğin çok geç farkına vardım ve çalışmaya 12. sınıfta başladım." dedi.

"Sınava dair en çok akla takılan soruları Kunduz ekibinden Berfin’e sorduk! O da onu sayısalda 51677.lik derecesi ile İstanbul Kültür Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümüne götüren sınav yolculuğundan bahsederek sorularımızı cevapladı. 

Sınav süreciyle ilgili aklına takılabilecek her şeyi Berfin’e sorduk! İşte aldığımız cevaplar:

Üniversite sınavındaki sıralaman neydi?

Sayısal alanda 51677. olarak İstanbul Kültür Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünü kazandım.

Üniversite sınavının zorluğu hakkında neler düşünüyorsun?

Yorum yapmayı bilen ve konulara ezber yapmadan hakim olan kişi için çok kolay bir sınav. Fakat konulara hakim olma kısmı biraz zor olabiliyor. Bu yüzden de sınavın zorluğunun kişinin kendisine bağlı olduğunu düşünüyorum.

Kısaca eğitim hayatından bahseder misin?

12. sınıfta okul eğitimime ek olarak dershaneye gittim. Kendi kendine ders çalışamayan birçok kişiye de dershaneye gitmelerini önerebilirim. Bunun dışında okuduğum lisede öğrencilerin ortalama başarısı çok yüksekti ve böyle bir ortamda ders çalışmak istemediğim zamanlarda bile ders çalışıyordum. Çünkü çevremdeki herkes çok çalışıyordu. Son olarak lise eğitim hayatım ailemden uzak geçtiği için gerekli disiplini kendime verememiştim. Fakat bu açığı dershane ile kapattım.


Çalışmaya ne zaman başladın? Başlangıçtaki netlerin ve sonraki netlerin nasıldı?

Aslında üniversite hazırlık süreci en geç 11. sınıfta başlatılmalı. Çünkü konuları ne kadar erken bitirirseniz o kadar fazla tekrar yapma şansınız oluyor. Ben bu gerçeğin çok geç farkına vardım ve çalışmaya 12. sınıfta başladım.

12. sınıfta okulla birlikte çalışmalarını nasıl götürdün?

Başlarda benim için çok zor bir süreçti. Çünkü sınav hazırlığı çalışmalarına çok geç başladım. Fakat dershaneye giderek eksiklerimi sistemli bir şekilde ve hızlıca tamamladım. Böylece 12. sınıf konularına da yeterli bir sürede çalışabildim. Ek olarak dersi derste öğrenmenin çok faydasını gördüm. Yeri geldi derste o konuyu anladığım için sınavda hiç zorlanmadan çalışmadığım halde 12. sınıf konusunu yapabildim.

Çalışma stilin nasıldı?

Ben hiçbir zaman yazarak çalışan bir öğrenci olmadım. Çünkü yazarak çalışmak bana herhangi bir yarar sağlamadı ve zaman kaybına neden oldu. Fakat belirtmeliyim ki bu kişiden kişiye değişim gösteren bir durum. Konuyu ilk önce okuyup daha sonrasında da testini çözüyordum.

TYT ve AYT’yi nasıl götürdün, ağırlığın ve çalışma düzenin nasıldı?

Ben TYT’ye çok çalıştım çünkü başlarda iyi durumda değildim. Fakat paragraf soruları çözerek, TYT matematik çözerek ve bu soruları çözerken süre tutarak netlerimi yükselttim. Bunun dışında AYT’ye biraz daha fazla çalıştım. Bunun sebebi ise diğer sınav öğrencilerinden sıralamada beni öne çıkaracak yönümün AYT olduğunu düşünmemdi, bu yüzden AYT’de en iyi netleri yapmak için çok çalıştım.

Konularını ne zaman bitirdin?

Sınava iki ay kala ana derslerin konularını bitirdim.

TYT’den sonra AYT için kendini nasıl motive ettin?

TYT kötü geçse de iyi geçse de artık geride kaldığını ve onun için yapabilecek bir şey olmadığını bu yüzden de önümdeki AYT’ye odaklanmam gerektiğini kendime hatırlattım.

Şimdi sıra çalışma programında… Nasıl bir program takip ettiğini Berfin’e sorduk!

Kaç farklı derse çalışıyordun?

Sınavda çıkacak olan tüm derslere çalışıyordum fakat fen bilimlerine ve matematiğe biraz daha ağılık veriyordum.

Programından bir günlük kesit paylaşabilir misin?

Sabah 9’da derse oturup 12’de ara veriyordum. 13’de tekrar derse oturuyordum ve 16’da ara veriyordum. 3 saat kendime vakit ayırıp (yemek yeme de dahil) 19’da tekrar derse oturuyordum. 3 saat daha ders çalışıyordum. Sonrası gün bitimi. Belirttiğim 3 saatlik ders çalışma periyotlarında Pomodoro Tekniği (25×6) uyguladım. Böylece 3 saat beni yormadı.

Günde kaç soru çözüyordun?

Genelde konu çalışıyordum. Bu yüzden ortalama 120 soru çözüyordum.

Derslere spesifik bir çalışma şeklin var mıydı?

Ruh halime göre değişkenlik gösteriyordu. Kendimi nasıl rahat hissediyorsam o şekilde çalışıyordum.

Peki deneme sınavları? Berfin’e sorduk, denemelerde nasıl bir strateji izlediğini öğrendik!

Deneme çözmeye ne zaman başladın ve ne sıklıkla çözdün?

12. sınıfın başında başladım. Neredeyse 2 haftada bir deneme çözüyordum.

Denemeyi hangi sıralama ile çözerdin?

TYT’de önce Türkçe ve matematik, daha sonra fen ve sosyal çözerdim. AYT’de ise ilk önce matematik sonra fen çözerdim.

Dersler ve sınavlar dışında… Hayatındaki geri kalan aktiviteleri nasıl yönettiğini Berfin’e sorduk!

Uyku düzenin nasıldı?

Gündüzleri çalıştığım için yoruluyordum, bu yüzden de akşam erken uyuyabiliyordum. Yani düzenli bir uykum vardı diyebilirim.

İyi ki yaptım ya da keşke yapmasaydım dediğin şeyler neler?

İyi ki paragrafa bu kadar önem verip düzenli bir şekilde çözmüşüm. Çünkü sınavda netlerim oldukça yükseldi. Bunun dışında keşke daha fazla soru çözseymişim diyorum. Gerçekten sınava en sağlam hazırlanmanın yolunun çok fazla soru çözmeden geçtiğini gördüm.

Kendine hangi sıklıkla tatil verirdin? Tatil zamanlarında ne yapardın?

Mezun senemde ailem ile çok vakit geçirirdim. Çünkü onlar beni çok motive ediyordu.

Son gün neler yaptın?

Sadece okuyarak konuları tekrar ettim ve sınava özel ekstra hiçbir şey yemedim. Normal günlük hayatıma devam etmeye çalıştım.

Motivasyonunu nasıl sağladın?

Her ne olursa olsun ailemin arkamda olduğunu bilmek bana güç ve motivasyon verirdi. Ek olarak bu sınavın da gelip geçici bir şey olduğunu kendime sürekli hatırlatarak stresimi azaltırdım.

Ders çalışırken bunaldığında ne yapıyordun?

Motivasyon müzikleri dinliyordum ve çok işe yarıyordu. Özellikle epic müzikleri önerebilirim.

Senin eklemek istediğin/tavsiye ettiğin şeyler var mı?

Bu süreçte başarıya götürecek en önemli faktörün çok soru çözmek olduğunu belirtmek isterim. Bu tecrübeyi yaşamış birisi olarak eğer daha fazla soru çözseydim sonucumun çok daha farklı olacaktı. Bunun dışında motivasyonu kendi kendinize sağlamanız gerektiğini düşünüyorum, başkalarının sizi motive etmesini beklemek yerine bunu kendi içinizde sağlamak daha etkili oluyor.

Kaynak:Kunduz.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kunduz Paketleri Artık Sınırsız!

Kunduz Soru 2024 YKS Aylık-Dönemlik Paketleri